Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
14 marca 1968 roku na wrocławskich uczelniach rozpoczął się dwudniowy strajk okupacyjny. Strajkowano też na Wyższej Szkole Rolniczej – dzisiejszym Uniwersytecie Przyrodniczym. W obronie demokracji i przeciwko cenzurze.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/bunt_studentow_przeciwko_cenzurze-827.html

https://upwr.edu.pl/wspolpraca/projekty/projekt-stazowy-wiksig-wbihz/ii-edycja-projekt-stazowy-wiksg-i-wbihz/aktualnosci/harmonogram-realizacji-s-1.html
Prof. Ann Van Soom, kierownik Katedry Rozrodu, Położnictwa i Zdrowia Stada na Uniwersytecie w Gandawie, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówi o tym, co jest wyzwaniem w rozrodzie, czy czuje się drugą Skłodowską-Curie i czy da się połączyć naukę z dydaktyką.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-ann-van-soom--mam-najlepszy-zawod-na-swiecie-4065.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/glod-i-zywnosc-dwie-strony-jednego-medalu-3390.html
Prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką prof. Anna Chełmońska-Soyta: – Przygotowujemy się do nowej perspektywy budżetowej w Unii Europejskiej, w której istotny jest Zielony Ład. Ale nie tylko w biogospodarce widzimy możliwości komercjalizacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kadencja-2020-2024-gospodarka-i-innowacje-3379.html
Jubileusz 70-lecia: prof. Jerzy Sobota o tym, czego szuka na dnie oceanu, dlaczego nie został geografem, choć z geografią mu po drodze i co łączy Norwida z hydromechaniką.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kiedys_trzeba_bylo_byc_dobrym_ze_wszystkiego-766.html
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o tym, jak połączyła chemię z biologią, o tym, czego mogą nas nauczyć drożdże, o piwie i o tym, jak mądrze uczyć i jak współpracować z przemysłem.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_kawa_rygielska_nasza_marka_to_nie_przypadek-140.html
Dr Andrzej Woźnica, zoolog i entomolog opowiada o tym, dlaczego zajął się badaniem owadów i do czego naturze potrzebne są muchy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/czlowiek_nie_jest_panem_swiata-661.html
Pisał wiersze, chciał zostać sprawozdawcą sportowym, ale ostatecznie wybrał naukę. Chemik, autor największej liczby patentów na UPWr, prof. Czesław Wawrzeńczyk świętował jubileusz 50-lecia pracy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/trzeba_badac_to_co_uzyteczne_dla_ludzi-623.html

Rezultaty: 1061 - 1070 z 113 podstron

  • 1
  • 106
  • 107
  • 108
  • 113