70 ekspertów na 70. urodziny – 5 dni, 40 godzin konsultacji, ponad 100 telefonicznych porad i 400 voucherów. Dziś podsumowujemy Tydzień Przyrodników, doradzamy z jakich źródeł wiedzy korzystać na co dzień, rozdajemy kolejne vouchery, a dla tych, którzy nie zdążyli zadzwonić – publikujemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tydzien-przyrodnikow-w-liczbach-i-nie-tylko-3542.html
Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr--jak-pomoc-ziwerzetom-przetrwac-sylwestrowa-noc-4220.html
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr-w-miedzynarodowym-projekcie-susplant-3919.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.