Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Prof. Mirosław Anioł Sposób otrzymywania 1,3-diarylo-propan-1-onu 2’-hydroksy-4-butylochalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-butylochalkonu 2’-hydroksy-4-propoksychalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-propoksychalkonu 2’-hydroksy-4-propylochalkon i sposób otrzymywania2’-hydroksy-4-propylochalkonu 3’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-karboksychalkonu 2’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 2’-amino-4-karboksychalkonu Prof. Jerzy Bieniek Zestaw do (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow--swieto-upwr--listopad-2019
Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/krzysztof-kotlarz-doktorat-na-finiszu-4362.html
O swoich własnych kotach, małych i dużych kocich pacjentach leczonych w klinikach Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i dzikich kotowatych, których populacje starają się ratować opowiadają lekarze weterynarii UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swiatowy-dzien-kota-kocie-gwiazdy-i-koci-lekarze-3471.html
Wiele osób, słysząc słowo dziekanat widzi oczami wyobraźni kilometrowe kolejki i naburmuszonych pracowników. 50 lat temu może i tak bywało, ale te krzywdzące stereotypy, które się utarły, już dawno nie są aktualne. Beata Małyska-Strzała, Monika Sentorek, Karolina Sendor, Alina Szczepaniak i Agnieszka Siedlecka-Baniak z dziekanatu Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt mówią o tym, jak jest dziś.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dziekanat-wczoraj-i-dzis-3745.html
Jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. A u nas – do mózgu, bo studia na kierunkach dotyczących żywności rozwijają głównie ten organ. W menu UPWr oferuje technologię żywności i żywienie człowieka, technologię i organizację gastronomii, żywienie człowieka i dietetykę i zarządzanie jakością i analizę żywności. Bon appetit!
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/studia-zwiazane-z-zywnoscia-z-czym-to-sie-je-3849.html
Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/sadownictwo_na_tym_sie_znamy-263.html
Profesor Bogusław Buszewski, światowej sławy chemik i przewodniczący Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie tylko o współpracy naukowców z biznesem.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/konwent_wsparcie_dla_uczelni-654.html
W życiu kieruje się zasadą z Dezyderaty – być w zgodzie ze wszystkimi, o ile to możliwe, nie wyrzekając się siebie. Adam Szewczuk chciał być lekarzem, ale zajął się naukowo ogrodnictwem i dzisiaj nie tylko o brzoskwiniach wie prawie wszystko.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/adam_szewczuk_w_zgodzie_ze_soba_i_z_ludzmi-719.html
W 1998 roku ukończył na Akademii Rolniczej we Wrocławiu studia na kierunku inżynieria środowiska z wyróżnieniem. W trakcie doktoratu miał propozycje pracy naukowej w Niemczech. Hydrolog Mirosław Wiatkowski został członkiem Komisji ds. Ochrony Powierzchni Wyższego Urzędu Górniczego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/nasz_czlowiek_wsrod_gornikow-805.html
Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wech-i-mikrobiom--czyli-sonata-16-i-dwa-granty-na-upwr-3572.html

Rezultaty: 1221 - 1230 z 153 podstron

  • 1
  • 122
  • 123
  • 124
  • 153