Naukowcy z UPWr opracowali dla Wrocławia zasady zrównoważonego gospodarowania wodami opadowymi w obszarze zabudowanym. To już drugi katalog dobrych praktyk. Pierwszy skierowany był do inwestorów, projektantów i decydentów, ten – do mieszkańców.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy_z_upwr_ucza_jak_chronic_wode-11.html
W Szkole Doktorskiej realizuje doktorat z bioinformatyki pod kierunkiem prof. Szydy. I jest na studiach magisterskich na tym samym kierunku. Krzysztof Kotlarz właśnie zdobył stypendium, pozwalające na udział w WCGALP 2022 “World Congress on Genetics Applied to Livestock Production”. To najważniejsza konferencja dla naukowców zajmujących się doskonaleniem genetycznym zwierząt gospodarskich.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/magistrant--doktorant-sd-i-bioinformatyka-3740.html
Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr wraz z opiekunami naukowymi – prof. Edytą Kostrzewą-Susłow, dr Tomaszem Janeczko i dr Moniką Dymarską, zdobyła główną nagrodę w XII edycji konkursu Student-Wynalazca. Została doceniona za cykl 38 wynalazków dotyczących nowych glikozydów flawonoidowych o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Nagrodą jest udział w Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/glowna-nagroda-w-konkursie-student-wynalazca-dla-doktorantki-upwr-3725.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.