Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/iv_swieto_sera_i_wina_stol_laczy_ludzi-523.html
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr--jak-kupowac-ryby-odpowiedzialnie--a-jesli-nie-karp--to-4215.html
Prof. Anna Chełmońska-Soyta na czele Senatu konsorcjum EU GREEN wraz z powołanymi prof. Giorgio Pelosi z Uniwersytetu w Parmie jako wiceprzewodniczącym i sekretarzem Pauliną Zaweracz, kierownikiem projektu EU GREEN na UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prorektor-upwr-przewodniczaca-senatu-eu-green-4213.html
O kluczowych aspektach kształcenia doktorantów, cechach, które definiują dobrego doktoranta i promotora oraz o ewaluacji modelu szkoły doktorskiej po czterech latach jego działania opowiada prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-agnieszka-medynska-juraszek--dobry-promotor-jest-przewodnikiem-po-swiecie-nauki-4284.html
UPWr partnerem międzynarodowego projektu BECoop, realizowanego w ramach Horyzontu 2020. Projekt ma na celu powierzenie społecznościom odpowiedzialności za lokalne wytwarzanie bioenergii.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/becoop-bioenergia-lokalnie-3439.html
Lektorka języka angielskiego Małgorzata Szczerbakowska ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych o miłości do języka angielskiego, do dydaktyki i o tym, jak ważne na zajęciach jest poczucie humoru.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/malgorzata-szczerbakowska--w-dydaktyce-nie-ma-miejsca-na-nude-3776.html
Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/grzyby-z-upwr-juz-w-kosmosie-jesli-przetrwaja--na-orbite-poleca-wieksze-organizmy-3720.html
Czy rośliny uprawiane na okolicznych działkach są zdrowe? Wydawałoby się, że tak. Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, zbada toksyczność gleb miejskich terenów ogrodowych, by sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorant-szkoly-doktorskiej-upwr-zbada-toksycznosc-gleb-miejskich-dzialek-3719.html
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy_z_katedry_zywienia_czlowieka_upwr_ucza_jak_jesc-509.html
Lekarz Alicja Woś z Uniwersytetu Medycznego o wszczęciu swojego interdyscyplinarnego doktoratu realizowanego we współpracy z naukowcami z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jak_powstaje_interdyscyplinarny_doktorat_um_i_upwr-257.html

Rezultaty: 1281 - 1290 z 148 podstron

  • 1
  • 128
  • 129
  • 130
  • 148