Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/nowo_mianowany_profesor_miroslaw_aniol_zyje_praca-599.html
Nowo mianowany prof. Artur Kowalczyk o tym, czego uczą nas ptaki, o ratowaniu głuszców i cietrzewi – gatunków zagrożonych wyginięciem, o tym, za co lubi wieś, dlaczego wybrał zootechnikę i dumie rodziców z jego osiągnięć.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-kowalczyk--zootechnika-to-przypadek--ale-nie-zaluje-3750.html
Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-barbara-kwiatkowska-oscar-i-historyczne-sledztwa-3525.html
Czy można zwiększyć odporność drobiu dzięki dodatkom paszowym? Jak hydroelektrownie wpływają na środowisko? Czy konserwanty stosowane w żywności mogą chronić przed enterotoksynami gronkowcowymi? Dzisiaj przedstawiamy sześć z jedenastu zwycięskich projektów i doktorantów, którzy je zrealizują.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prawie-2-miliony-z-konkursu-preludium-dla-doktorantow-upwr-3685.html
Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/alan-gasinski--w-szkole-doktorskiej-upwr-znalazlem-swoje-miejsce-3927.html
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-chorbinski-pszczoly-trzeba-pokochac-4286.html
Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-janeczek--paleobiologia-ma-wiele-do-odkrycia-3321.html
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wytrwalosc-sie-oplaca-historia-absolwenta-lek-wet-petera-stewarta-3917.html
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności dr inż. Anna Gliszczyńska – uzyskała stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia na podstawie cyklu publikacji pod tytułem: „Chemoenzymatyczne modyfikacje struktury biologicznie aktywnych związków pochodzenia naturalnego”, nadany uchwałą Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z dnia 26 września 2017 roku dr inż. Artur Gryszkin – uzyskał stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2018-2019
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr-radza--dlaczego-warto-robic-przetwory-4120.html

Rezultaty: 1311 - 1320 z 147 podstron

  • 1
  • 131
  • 132
  • 133
  • 147