Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-chorbinski-pszczoly-trzeba-pokochac-4286.html
Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-janeczek--paleobiologia-ma-wiele-do-odkrycia-3321.html
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wytrwalosc-sie-oplaca-historia-absolwenta-lek-wet-petera-stewarta-3917.html
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności dr inż. Anna Gliszczyńska – uzyskała stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia na podstawie cyklu publikacji pod tytułem: „Chemoenzymatyczne modyfikacje struktury biologicznie aktywnych związków pochodzenia naturalnego”, nadany uchwałą Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z dnia 26 września 2017 roku dr inż. Artur Gryszkin – uzyskał stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2018-2019
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr-radza--dlaczego-warto-robic-przetwory-4120.html
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/projekt_wolowina_z_zielonej_doliny_i_francuskie_doswiadczenia-42.html
Prof. Bożena Obmińska-Mrukowicz i prof. Krzysztof Pulikowski zostali wybrani na kolejną kadencję do Polskiej Komisji Akredytacyjnej. – To wyróżnienie, ale i ciężka praca – mówią.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przedstawiciele_upwr_w_polskiej_komisji_akredytacyjnej-842.html
Gospodarka wodami opadowymi, odnawialne źródła energii, jak zbudować własny kompostownik na działce, ale też co kryje się pod hasłem „ubóstwo energetyczne” czy „adaptacja do zmian klimatu” – to tematy, jakie będą poruszane podczas dzisiejszego dnia Tygodnia Przyrodników.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tydzien-przyrodnikow-wtorek-3541.html
O zamiłowaniu do dydaktyki i swojej pasji, potrzebie wzajemnego szacunku, zaangażowania i dobrego humoru, a także o robieniu frytek, chipsów i… spirytusu, opowiada prof. Artur Gryszkin z Zakładu Technologii Węglowodanów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-artur-gryszkin--niewiedza-nie-jest-bledem-jestesmy-na-uczelni-po-to--by-sie-uczyc-3823.html
Dr Grzegorz Bury i dr Magda Mielczarek zostali stypendystami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego i znaleźli się w gronie 200 najlepszych młodych polskich naukowców.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przyznano-stypendia-ministra-nauki-mamy-dwa-3363.html

Rezultaty: 1321 - 1330 z 148 podstron

  • 1
  • 132
  • 133
  • 134
  • 148