Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu tradycyjnie przyłączył się do międzynarodowej akcji Światowego Dnia Wody 2017
https://wiksig.upwr.edu.pl/aktualnosci/swiatowy-dzien-wody-2017-juz-za-nami-140.html
Na półkach w gabinecie prof. Barbary Kwiatkowskiej z Instytutu Biologii Środowiskowej leżą obok siebie czaszki średniowiecznych wrocławskich mieszczan, odlewy czaszek przodków człowieka i rekonstrukcje ich wyglądu. Nad nimi złota statuetka Oscara, którą prof. Kwiatkowska otrzymała od studentów żegnających się z uczelnią. Złoty środek na dobry kontakt ze studentami? Uprzejmość, szacunek i życzliwość. Tylko tyle i aż tyle.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-barbara-kwiatkowska-oscar-i-historyczne-sledztwa-3525.html
Czy można zwiększyć odporność drobiu dzięki dodatkom paszowym? Jak hydroelektrownie wpływają na środowisko? Czy konserwanty stosowane w żywności mogą chronić przed enterotoksynami gronkowcowymi? Dzisiaj przedstawiamy sześć z jedenastu zwycięskich projektów i doktorantów, którzy je zrealizują.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prawie-2-miliony-z-konkursu-preludium-dla-doktorantow-upwr-3685.html
Jedni o wybuchu wojny dowiedzieli się mediów, inni, jak prof. Niżański, odebrali wczesnym rankiem 24 lutego krótką wiadomość z Kijowa: „zaczęło się, módlcie się za nas”. Po pierwszym niedowierzaniu, ludzie ruszyli do działania. Telefony, mejle, pytania słane w jedną i drugą stronę – czego potrzebują Ukraińcy, co mogą im dać Polacy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/razem-w-czasie-wojny--czyli-upwr-dla-ukrainy-3821.html
Jubileusz 70-lecia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przypadł na szczególny czas – drugi rok z pandemią koronawirusa. Mimo obostrzeń i wynikających z nich ograniczeń, uczelnia świętowała i to w sposób wyjątkowy, bo kulminacją obchodów było odsłonięcie muralu „Mamy zielone pojęcie” i światowa prapremiera Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej przez Krzesimira Dębskiego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/70-lecie-upwr-podsumowujemy-rok-jubileuszu-3686.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Zmiany w procesie ewaluacji, powrót Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do ministerstwa i audyt tej instytucji – to tylko niektóre zmiany i wyzwania, jakie czekają środowisko akademickie w najbliższym czasie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/ewaluacja-i-podwyzki-przed-spotkaniem-z-ministrem-4280.html
Prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką prof. Anna Chełmońska-Soyta: – Przygotowujemy się do nowej perspektywy budżetowej w Unii Europejskiej, w której istotny jest Zielony Ład. Ale nie tylko w biogospodarce widzimy możliwości komercjalizacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kadencja-2020-2024-gospodarka-i-innowacje-3379.html
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_szewranski_cenie_samodzielnosc-45.html
Katedra Biochemii i Biologii Molekularnej - badania naukowe Molekularne podstawy chorób zwierząt i ludzi Rola adhezyn FimH fimbrii typu 1 w patogenezie zakażeń pałeczkami Salmonella. Zespół: prof. dr hab. Maciej Ugorski, dr hab. Krzysztof Grzymajło, prof. uczelni, lek. wet. mgr Aleksandra Orłowska, lek. wet. Agata Mikołajczyk Bakterie z rodziny Enterobacteriacae, łącznie z rodzajem Salmonella, posiadają na swojej powierzchni włókienkowate organella noszące nazwę fimbrii typu 1. Fimbrie te (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-biochemii-i-biologii-molekularnej/badania-naukowe

Rezultaty: 1331 - 1340 z 135 podstron

  • 1
  • 133
  • 134
  • 135