Prof. dr hab. Stanisław Laskowski (1933-2018)
Urodził się 30 stycznia 1933 r. w Zagórzu Konkolnickim (powiat rohatyński, województwo stanisławowskie). Rodzice zostali zamordowani w 1944 roku przez bandy UPA, toteż z ciotką opuścił rodzinne strony, docelowo trafiając do Wrocławia. Do szkoły średniej – technikum rolniczego - uczęszczał w Bojanowie Poznańskim. W 1952 roku zdał egzamin maturalny i wrócił do Wrocławia.
W latach 1952-1957 studiował na Wydziale Rolniczym WSR we Wrocławiu. (...)
https://ingos.upwr.edu.pl/instytut/historia/profesorowie/laskowski-stanislaw
Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zegnamy-prof-irene-gorska-3796.html
Ceniony specjalista, silna osobowość – profesor dr hab. inż. Zofia Więckowicz, wybitna naukowiec i lubiana pedagog odeszła od nas 30 kwietnia 2024 roku. Będziemy ją pamiętali jako osobę podejmującą najtrudniejsze wyzwania, otwartą na problemy innych i zawsze służącą dobrą radą.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zmarla-prof-dr-hab-inzzofia-wieckowicz-4339.html
Agrometeorolog, meliorant, nauczyciel wielu pokoleń studentów i uczniów. Do Wrocławia przyjechał w 1946 roku. Jego dorobek doceniła uczelnia, z którą był związany, przyznając mu tytuł doktora honoris causa ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej, dzisiejszego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/stanislaw-bac-naukowiec-i-zolnierz-3478.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.