Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta - badania naukowe
Produkcja enterotoksyn w żywności. Zespół: lek. wet. Magdalena Gonet, prof. dr hab. Jarosław Bystroń, prof. dr hab. Jacek Bania.
Przyczyną gronkowcowych zatruć pokarmowych jest produkcja enterotoksyn przez szczepy Staphylococcus aureus. Znane są przypadki zatruć związanych ze spożyciem mleka i produktów mlecznego pochodzenia. Gronkowcowa enterotoksyna H (SEH), zaliczona do enterotoksyn właściwych, została opisana po raz (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-higieny-zywnosci-i-ochrony-zdrowia-konsumenta/badania-naukowe-kh
Gospodarka wodami opadowymi, odnawialne źródła energii, jak zbudować własny kompostownik na działce, ale też co kryje się pod hasłem „ubóstwo energetyczne” czy „adaptacja do zmian klimatu” – to tematy, jakie będą poruszane podczas dzisiejszego dnia Tygodnia Przyrodników.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tydzien-przyrodnikow-wtorek-3541.html
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/studia_w_izraelu_erasmus_ka107-216.html
Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wysokosc-szczytow-w-tatrach-do-poprawki-3872.html
Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/budzet-partycypacyjny-upwr--zaglosuj-i-zmien-kampus-biskupin-4003.html
Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowy-dream-team-karolina-tkacz-i-igor-turkiewicz-3562.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.