Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta - badania naukowe
Produkcja enterotoksyn w żywności. Zespół: lek. wet. Magdalena Gonet, prof. dr hab. Jarosław Bystroń, prof. dr hab. Jacek Bania.
Przyczyną gronkowcowych zatruć pokarmowych jest produkcja enterotoksyn przez szczepy Staphylococcus aureus. Znane są przypadki zatruć związanych ze spożyciem mleka i produktów mlecznego pochodzenia. Gronkowcowa enterotoksyna H (SEH), zaliczona do enterotoksyn właściwych, została opisana po raz (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-higieny-zywnosci-i-ochrony-zdrowia-konsumenta/badania-naukowe-kh
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr--kuznia-kadr-dla-wroclawskiego-zoo-3635.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.