Fermentacja – co to właściwie jest?
Jest przynajmniej kilka sposobów zdefiniowania pojęcia fermentacji mlekowej – to zależy od podejścia i osoby, która będzie to opisywała. Inaczej uczyni to technolog żywności, trochę inaczej chemik, biolog, medyk i farmaceuta. Cechą wspólną jest powstanie kwasu mlekowego jako produktu.
Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny acidum lacticum, zgodnie z nomenklaturą chemiczną kwas 2-chydroksypropanowy. Żeby udziwnić jeszcze całą sytuację, ma formę lewo- (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/fermentujmy-na-zdrowie
FARMWISE to projekt finansowany przez Unię Europejską, realizowany we współpracy z partnerami zagranicznymi m.in. ze Szwecji. Łącznie uczestniczy w nim 20 podmiotów z 12 krajów, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/farmwise--woda-i-gleba-4279.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.