Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/biopolepszacz-glebowy-eko-pomysl-skn-gleboznawstwa-i-ochrony-srodowiska-3930.html
Wyniki konkursu
I miejsce z wynikiem 73,5 pkt:Miłosna podróż Marii (zespół w składzie: Aleksandra Nicpoń, Katarzyna Rybak)
II miejsce z wynikiem 70,1 pkt:Poszukiwanie kwiatu paproci (zespół w składzie: Anna Kopciuch, Michalina Mercik, Ryszard Paczuski, Michalina Ratowska, Kamila Wasiluk)
III miejsce z wynikiem 51,1 pkt:Piękna i Bestia (zespół w składzie: Jakub Adamski, Weronika Brożek, Klaudia Grygierczyk, Adrianna Kołodziej)
Odwołanie do książek, obrazu filmowego, zjawisk w (...)
https://upwr.edu.pl/ogloszenia/iluminacja-parku-na-pawlowicach-konkurs-projektow-studenckich
Studenci Architektury Krajobrazu UPWr stworzyli projekty zagospodarowania Kampusu Biskupin w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. – Studenckie pomysły są ciekawe i pełne innowacyjnych oraz „zielonych” rozwiązań projektowych. Dlatego powinny być impulsem do podjęcia działań, aby kampus stał się w przyszłości modelową, wielofunkcyjną przestrzenią publiczną Wrocławia – mówi dr Anna Bocheńska-Skałecka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kampus-biskupin-oczami-studentow--zielony-i-innowacyjny-projektowo-4085.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.