Na wrocławskim placu Wolności przed NFM odbył się pokaz łączący muzykę nowoczesną z pięknem natury. Pracownicy Instytutu Architektury Krajobrazu UPWr we współpracy z francuskim kompozytorem Jeanem-Luca Hervé stworzyli instalację Germination – Kiełkowanie.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kielkujacy_wroclaw-796.html
Twórcy: Maria Rutkowska, Joanna Rymaszewska, Wojciech Słupski, Marta Szandruk, Małgorzata Trocha, Tadeusz Trziszka, Łukasz Bobak
Data zgłoszenia: 04-12-2012
Nr zgłoszenia: P.401894
Data wydania decyzji: 21-11-2013
Nr patentu: 217021
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego pochodzącego z żółtka jaj, do wytwarzania środka farmaceutycznego, zwłaszcza produktu leczniczego oraz suplementu diety, do stosowania w profilaktyce i leczeniu lęku o różnym podłożu samodzielnie lub jako (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/innowacje/know-how/zastosowanie-preparatu-fosfolipidowego-z-zoltka-jaj-2
Dokumenty patentowe odebrali:
dr hab. Mirosław ANIOŁ, prof. nadzw.
dr Joanna BAJZERT
prof. dr hab. Jacek BANIA
dr Agnieszka BARTMAŃSKA
prof. dr hab. inż. Jerzy BIENIEK
dr inż. Łukasz BOBAK
dr hab. inż. Robert BODKOWSKI
dr inż. Hanna BORUCZKOWSKA
dr inż. Tomasz BORUCZKOWSKI
prof. dr hab. Józefa CHRZANOWSKA
dr inż. Gabriel CZACHOR
dr Anna DĄBROWSKA
dr inż. Marcin DĘBOWSKI
prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
dr inż. Wioletta Drożdż
Monika Dymarska
Prof. dr hab. inż. Adam Figiel
dr Elżbieta (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow-2016
Numer oferty: 01/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Chipsy z owoców albo warzyw
BACKGROUND
Trendy w dążeniu do zdrowego stylu życia wpływają na rozwój światowego przemysłu spożywczego, w tym sektora owoców. Chipsy z owoców lub warzyw stanowią alternatywę w stosunku do tradycyjnych wyrobów przekąskowych z ziemniaków, smażonych w oleju roślinnym o wysokiej temperaturze, sprzyjającej powstawaniu szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, takich jak akrylamid.
Najbardziej rozpowszechnionym (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/chipsy-z-owocow-albo-warzyw
Numer oferty: 05/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
BACKGROUND
Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony na 500 mln złotych. Kategoria keczupu w placówkach małego formatu w pierwszym kwartale roku 2020 odnotowała 7% wzrost w wartości sprzedaży w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Keczup sprzedaje się w miarę równomiernie przez cały rok, ale początek sezonu grillowego to jeden z lepszych okresów (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/ketchup-o-wlasciwosciach-prozdrowotnych
Numer oferty: 07/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Piwo o obniżonej zawartości acetaldehydu
BACKGROUND
Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych. Atrakcyjnym dodatek mogłyby stanowić więc np. winogrona.
Wyniki badań wskazują, że związki zawarte (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/piwo-o-obnizonej-zawartosci-acetaldehydu
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.