Numer oferty: 01/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Chipsy z owoców albo warzyw
BACKGROUND
Trendy w dążeniu do zdrowego stylu życia wpływają na rozwój światowego przemysłu spożywczego, w tym sektora owoców. Chipsy z owoców lub warzyw stanowią alternatywę w stosunku do tradycyjnych wyrobów przekąskowych z ziemniaków, smażonych w oleju roślinnym o wysokiej temperaturze, sprzyjającej powstawaniu szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, takich jak akrylamid.
Najbardziej rozpowszechnionym (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/chipsy-z-owocow-albo-warzyw
Numer oferty: 05/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
BACKGROUND
Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony na 500 mln złotych. Kategoria keczupu w placówkach małego formatu w pierwszym kwartale roku 2020 odnotowała 7% wzrost w wartości sprzedaży w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Keczup sprzedaje się w miarę równomiernie przez cały rok, ale początek sezonu grillowego to jeden z lepszych okresów (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/ketchup-o-wlasciwosciach-prozdrowotnych
Numer oferty: 07/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Piwo o obniżonej zawartości acetaldehydu
BACKGROUND
Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych. Atrakcyjnym dodatek mogłyby stanowić więc np. winogrona.
Wyniki badań wskazują, że związki zawarte (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/piwo-o-obnizonej-zawartosci-acetaldehydu
Numer oferty: 13/2023
Nazwa rozwiązania: Stanowisko do procesu suchej fermentacji beztlenowej i produkcji biogazu
BACKGROUND
Wraz z rozwojem cywilizacji zapotrzebowanie na energię wzrasta. Tymczasem zasoby paliw kopalnych powoli się wyczerpują, a ich wykorzystywanie w znacznym stopniu przyczynia się do pogłębiania efektu cieplarnianego. Gazy cieplarniane powstają również w rolnictwie oraz przy hodowli zwierząt. Rozwiązaniem tego problemu są biogazownie rolnicze, w których można (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/stanowisko-do-procesu-suchej-fermentacji-beztlenowej-i-produkcji-biogazu
Numer oferty: 08/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Piwo ze słodu bezglutenowego
BACKGROUND
Część populacji cierpiąca na celiakię i inne schorzenia układu pokarmowego nie może spożywać glutenu albo może spożywać tylko niewielkie ilości produktów zwierających tę substancję. Piwo jest jednym z produktów odradzanych populacji cierpiącej na schorzenia tego typu, gdyż jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych do wytworzenia piwa jest słód jęczmienny, wytwarzany z nasion jęczmienia. Oferta firm (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/piwo-ze-slodu-bezglutenowego
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.