Budżety obywatelskie, partycypacyjne czy pracownicze to właściwie już stały element budowania lokalnych wspólnot w miastach. Od niedawna takie rozwiązanie stosują też polskie uczelnie, z jednej strony realizując misję społecznej odpowiedzialności, z drugiej – oddając pole studentom i pracownikom, którzy najlepiej wiedzą, co chcieliby zmienić czy ulepszyć.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/budzet-partycypacyjny-jak-to-robia-inni-3756.html
Nagrody, medale, odznaczenia, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Ann Van Soon z Gandawy – to wydarzenia pierwszego dnia Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w piątek 19 maja. W sobotę zapraszamy wszystkich na Pawłowice, gdzie Dni Przyrodników zdominuje… ziemniak.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swieto-uniwersytetu-przyrodniczego-4064.html
Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/15-jubileuszowy-koncert-noworoczny-muzyka-i-sztuka-dla-dobrej-sprawy-4246.html
Na zaproszenie UPWr i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) do Wrocławia przyjechali najlepsi specjaliści z obszaru hydrologii z całego świata, by poszerzyć swoje kompetencje w dziedzinie teledetekcji środowiska oraz analizy potencjalnych zagrożeń związanych z wodą. Szkolenie to stanowi integralną część programu EO Science for Society w ramach inicjatywy ESA FutureEO.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr-i-esa-szkola-hydrologow-4131.html
Katarzyna Leicht, doktorantka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prowadzi badania nad wykorzystaniem białek miofibrylarnych pochodzących z mięśni drobiu oraz bioaktywnych związków roślinnych z Centella asiatica. Jej praca ma potencjał zrewolucjonizować przemysł spożywczy, tworząc innowacyjne produkty, które wspierają zdrowie i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju surowców w przemyśle mięsnym.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorantka-upwr-bada-innowacyjne-podejscie-do-zywnosci-funkcjonalnej-4458.html
Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/tik-tok-to-nie-miejsce-dla-uczelni-3954.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.