Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/alan-gasinski--w-szkole-doktorskiej-upwr-znalazlem-swoje-miejsce-3927.html
Numer oferty: 03/2020/TŻ
Nazwa rozwiązania: Sposób wytwarzania gotowych klusek ziemniaczanych na bazie ziemniaków odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy, o stabilnym i korzystnym zabarwieniu ugotowanej potrawy, nadających się do przechowywania chłodniczego po zapakowaniu w folii termozgrzewalnej Opis rozwiązania: Istniejące obecnie rozwiązania patentowe dotyczą klusek otrzymywanych na bazie ziemniaków odmian o tradycyjnym, żółtym, kremowym lub białym (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/kolorowe-kluski-ziemniaczane
Numer oferty: 01/2020/TŻ
Nazwa rozwiązania: Sposób wytwarzania suszu z ziemniaka surowego, odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy o stabilnym, korzystnym zabarwieniu, odpowiadającym użytemu surowcowi, nadającym się do wykorzystania w produkcji żywności lub potraw Opis rozwiązania: Istniejące obecnie rozwiązania patentowe w tym zakresie dotyczą suszy ziemniaczanych z ziemniaków ugotowanych oraz suszy z ziemniaka surowego, których barwa stabilizowana jest (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/kolorowy-susz-ziemniaczany
Numer oferty: 06/2023
Nazwa rozwiązania: Produkcja drożdży Yarrowia lipolytica wzbogaconych w kwas kynureninowy
BACKGROUND
Kwas kynureninowy (KYNA) jest hydroksykwasem będącym produktem metabolizmu tryptofanu, który występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Ma działanie przeciwdrgawkowe, działanie przeciwwrzodowe w owrzodzeniu żołądka wywołanym stresem, alkoholem i działaniem innych substancji toksycznych. Ponadto zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/produkcja-drozdzy-yarrowia-lipolytica-wzbogaconych-w-kwas-kynureninowy
Numer oferty: 04/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania: Funkcjonalne przekąski ekstrudowane
BACKGROUND
Raport State of Snacking 2022™ opracowany przez Mondelēz International we współpracy z The Harris Poll wskazuje, że przekąski stanowią bardzo istotny element codziennej diety, zaspokajają nie tylko głód, ale także są źródłem przyjemnych emocji. Coraz częściej zastępują one tradycyjne posiłki. Współcześni konsumenci sięgają po nie w sposób świadomy czytając etykiety i szukając zdrowszych alternatyw. (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/funkcjonalne--przekaski-ekstrudowane
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.