Od ponad 40 lat tańczą na uczelnianych uroczystościach, jeżdżą po świecie Polonię wzruszając do łez, a wśród tubylców budząc niemałe zaciekawienie. O życiu w i z „Jedliniokiem” opowiada jego kierownik – Henryk Brzezicki, a że polski folklor nie jest obciachem udowadniają członkowie zespołu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jedliniok_podbija_swiat-532.html
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr--kuznia-kadr-dla-wroclawskiego-zoo-3635.html
Jednostka powstała w 1952 r. z przekształcenia Katedry Małych Zwierząt Użytkowych Wydziału Weterynaryjnego ówczesnej Wyższej Szkoły Rolniczej. Od tego roku wchodzi w skład Wydziału Zootechnicznego jako Katedra Zoohigieny, w latach 1970-1982 jako Zakład Zoohigieny w ramach Instytutu Hodowli i Technologii Produkcji Zwierzęcej, a następnie jako samodzielny zakład i katedra. W 1993 r. zmienia nazwę na Katedrę Higieny Zwierząt i Środowiska Hodowlanego.
W latach 2001-2009 jednostka była połączona (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-higieny-srodowiska-i-dobrostanu-zwierzat/rys-historyczny
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/uczelnia--biznes--konsumenci-4345.html
Tłumy wrocławian, kolejki przy stoiskach wystawców, warsztaty serowarskie, winiarskie i sensoryczne dla dzieci, wreszcie nagrody w konkursach – po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią Święto sera i wina wróciło do Pawłowic.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/vii-swieto-sera-i-wina-za-nami-3887.html
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
dr inż. Anna Gliszczyńska – uzyskała stopień doktora habilitowanego nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia na podstawie cyklu publikacji pod tytułem: „Chemoenzymatyczne modyfikacje struktury biologicznie aktywnych związków pochodzenia naturalnego”, nadany uchwałą Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z dnia 26 września 2017 roku
dr inż. Artur Gryszkin – uzyskał stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2018-2019
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.