Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/specjalisci-od-gastronomii-z-dyplomem-3842.html
W ramach Wrocławskiego Centrum Biotechnologii posiadającego status KNOW stworzono obszar jednoczący wszystkie uczelnie i instytuty badawcze. Efekt: utworzenie i realizacja Środowiskowych Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich skierowanych do 30 doktorantów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/interdyscyplinarne_studia_doktoranckie_dla_najlepszych-500.html
Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-lazar--stawiam-na-myslenie-3986.html
Prof. Alan Urbanek, dyrygent Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o nowej energii zespołu i wyjątkowych przeżyciach nie tylko podczas Koncertów Noworocznych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/chor_upwr_jestesmy_jak_jeden_organizm-646.html
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/iv_swieto_sera_i_wina_stol_laczy_ludzi-523.html
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-neuveglise--drozdze-to-fascynujacy-model-badawczy-4355.html
Był świetnym tancerzem. Doskonale jeździł konno i na nartach. Lubił pracować w niedziele i święta, bo miał wtedy uczelnię dla siebie. Prof. Tadeusz Olbrycht, wybitny naukowiec, wymagający nauczyciel, człowiek zasad.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-tadeusz-olbrycht-z-pasja-i-konsekwentnie-3557.html
Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_patkowska_sokola_uwierzmy_w_cla_dla_zdrowia-289.html
Magnificencje, Ekscelencje,Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie,Drodzy Przyjaciele, niedawno inaugurowaliśmy drugi rok kadencji obecnych władz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a już przychodzi nam cieszyć się wspaniałymi dniami Święta Nauki Wrocławskiej, w tym święta naszej uczelni. Święto jest tym donioślejsze, im mocniej towarzyszą mu szczególne doznania. Takim szczególnym doznaniem jest nadanie tytułu doktora honoris causa wybitnemu profesorowi i przyjacielowi naszego (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-swieto-uniwersytetu-2017
Publikacje w 2020:  Michalak Izabela, Mironiuk Malgorzata, Godlewska Katarzyna; Trynda Justyna; Marycz Krzysztof. Arthrospira (Spirulina) platensis: An effective biosorbent for nutrients. PROCESS BIOCHEMISTRY, Volume: 88, Pages: 129-137, Published: JAN 2020 Bourebaba Lynda, Lyczko Jacek, Alicka Michalina, Bourebaba Nabila,Szumny Antoni, Fal Andrzej M., Marycz Krzysztof. Inhibition of Protein-Tyrosine Phosphatase PTP1B and LMPTP Promotes Palmitate/Oleate-Challenged HepG2 Cell Survival by (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-biologii-eksperymentalnej/publikacje

Rezultaty: 391 - 400 z 41 podstron