Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane

https://bip.upwr.edu.pl/uniwersytet/wladze-uczelni/rada-uczelni/rada-uczelni-jest-nowym-organe-1.html
w sprawie ustalenia składów Wydziałowych Komisji ds. Zapewnienia Jakości Kształcenia w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na kadencję do 31 stycznia 2025 roku
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/zarzadzenia/zarzadzenia-ws-powolania-komisji/2022-rok/zarzadzenie-nr-222022k-rektora-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-10-marca-2022-roku-22.html
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstało pięć nowych Wiodących Zespołów Badawczyc. Ich liderami są prof. Aleksandra Lis, prof. Aleksandra Pawlak, prof. Józef Sowiński, prof. Joanna Szyda i prof. Magdalena Szymura. Przewodniczącą Rady WZB została prof. Anna Chełmońska-Soyta, a jej zastępcą doktor honoris causa UPWr prof. Wolfgang Keller.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mamy-nowe-wiodace-zespoly-badawcze-i-rade-wzb-4148.html
Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/alan-gasinski--w-szkole-doktorskiej-upwr-znalazlem-swoje-miejsce-3927.html
Numer oferty:  03/2020/TŻ  Nazwa rozwiązania:  Sposób wytwarzania gotowych klusek ziemniaczanych na bazie ziemniaków odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy, o stabilnym i korzystnym zabarwieniu ugotowanej potrawy, nadających się do przechowywania chłodniczego po zapakowaniu w folii termozgrzewalnej  Opis rozwiązania: Istniejące obecnie rozwiązania patentowe dotyczą klusek otrzymywanych na bazie ziemniaków odmian o tradycyjnym, żółtym, kremowym lub białym (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/kolorowe-kluski-ziemniaczane
Numer oferty:  01/2020/TŻ  Nazwa rozwiązania:  Sposób wytwarzania suszu z ziemniaka surowego, odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy o stabilnym, korzystnym zabarwieniu, odpowiadającym użytemu surowcowi, nadającym się do wykorzystania w produkcji żywności lub potraw Opis rozwiązania: Istniejące obecnie rozwiązania patentowe w tym zakresie dotyczą suszy ziemniaczanych z ziemniaków ugotowanych oraz suszy z ziemniaka surowego, których barwa stabilizowana jest (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/kolorowy-susz-ziemniaczany
w sprawie wprowadzenia zmian do zarządzenia nr 317/2020 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 19 października 2020 roku w sprawie powołania Rektorskiej Komisji ds. Zapewnienia Jakości Kształcenia na okres do 31 sierpnia 2024 roku
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/zarzadzenia/zarzadzenia-ws-powolania-komisji/2022-rok/zarzadzenie-nr-1502022k-rektora-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-12-pazdziernika-2022-roku-151.html
Numer oferty: 06/2023 Nazwa rozwiązania: Produkcja drożdży Yarrowia lipolytica wzbogaconych w kwas kynureninowy BACKGROUND Kwas kynureninowy (KYNA) jest hydroksykwasem będącym produktem metabolizmu tryptofanu, który występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Ma działanie przeciwdrgawkowe, działanie przeciwwrzodowe w owrzodzeniu żołądka wywołanym stresem, alkoholem i działaniem innych substancji toksycznych. Ponadto zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/produkcja-drozdzy-yarrowia-lipolytica-wzbogaconych-w-kwas-kynureninowy
Numer oferty: 04/2023/TŻ Nazwa rozwiązania: Funkcjonalne przekąski ekstrudowane BACKGROUND Raport State of Snacking 2022™ opracowany przez Mondelēz International we współpracy z The Harris Poll wskazuje, że przekąski stanowią bardzo istotny element codziennej diety, zaspokajają nie tylko głód, ale także są źródłem przyjemnych emocji. Coraz częściej zastępują one tradycyjne posiłki. Współcześni konsumenci sięgają po nie w sposób świadomy czytając etykiety i szukając zdrowszych alternatyw. (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/funkcjonalne--przekaski-ekstrudowane
Numer oferty:  15/2023  Nazwa rozwiązania:  Test diagnostyczny do monitorowania statusu zdrowotnego komercyjnych hodowli myszy laboratoryjnych w czasie rzeczywistym  BACKGROUND Całkowita światowa liczba badań, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych może przekroczyć ponad 50 milionów rocznie. W badaniach najbardziej popularne są myszy i szczury, które stanowią około 83% zwierząt, później następnie ryby płazy gady i ptaki 15%, oraz króliki z udziałem około 0,7%. Zakładając, że na 100 (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/oferta-technologiczna/test-diagnostyczny-do-monitorowania-statusu-zdrowotnego-komercyjnych-hodowli-myszy-laboratoryjnych-w-czasie-rzeczywistym

Rezultaty: 411 - 420 z 68 podstron

  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 68