Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Wiemy coraz więcej, o tym, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom w organizmie człowieka, jak zmienia się zależnie od stresujących sytuacji. Również u zwierząt hodowlanych stres zaburza mikrobiologię układu pokarmowego – opowiada Natalia Szeligowska, doktorantka z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, główna autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „BMC Veterinary Research”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mikrobiom-fascynujacy-ekosystem-3807.html
Wyróżnienia, nagrody, promocje, uroczystość nadania doktoratu honoris causa prof. Andrzejowi Mockowi, Jarmark Pawłowicki pełen atrakcji (i dobrej zabawy) – Święto Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu za nami.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swieto-uniwersytetu-przyrodniczego-za-nami-3804.html
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/3xb--czyli-aktywne-opakowania-do-zywnosci--bezpieczne--biodegradowalne--bakteriobojcze-4332.html
Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowy-z-upwr-realizuja-projekt-z-programu-horyzont-europa-3755.html
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/hydroenergia--czysta--tania--stabilna-3773.html
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naturalnie--tajemniczo--bezpiecznie-3968.html
W nauce obok samej nauki najważniejsze są kontakty. Ich budowaniu służy program wsparcia wymiany stypendialnej PROM. W tym roku skorzystali z niego Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz i Tomasz Noszczyk.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prom-jak-to-sie-robi-w-ameryce-3361.html
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/matematyka-ostrzega-przed-smogiem-4030.html
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemyslowe-fermy-i-ptasia-roznorodnosc-ida-w-parze-4051.html

Rezultaty: 471 - 480 z 50 podstron

  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50