UPWr włączył się w ogólnoświatową akcję „Orange the World”. Ma ona zwrócić uwagę na problem przemocy i zachęcić do reagowania na wszelkie przejawy dyskryminacji. Na uczelni pojawiały się plakaty promujące akcję, można też pobrać przygotowaną specjalnie dla studentów gazetę „Nie bój się. Chodzi o ciebie”
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/orange-the-world-kampania-przeciw-przemocy-wobec-kobiet-3935.html
Twórcy: Dorian Nowacki, Helena Martynowicz, Anna Wojakowska, Łukasz Bobak, Andrzej Szuba, Tadeusz Trziszka
Data zgłoszenia: 04-12-2012
Nr zgłoszenia: P.401895
Data wydania decyzji: 21-11-2013
Nr patentu: 217022
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja jako substancji czynnej do wytwarzania leków lub suplementów diety, lub jako składnik preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Zalety wynalazku:
Jaja kurze są cennym (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/innowacje/know-how/zastosowanie-preparatu-fosfolipidowego-z-zoltka-jaj
Twórcy: Agnieszka Kita, Anna Pęksa, Artur Gryszkin
Data zgłoszenia: 16-06-2008
Nr zgłoszenia: P.385438
Data wydania decyzji: 22-06-2012
Nr patentu: 212826
Przedmiotem wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego o prawie identycznym składzie do siemienia lnianego, jednakże o obniżonej zawartości tłuszczu. Chrupkie wyroby przekąskowe, otrzymywane w wyniku (...)
https://upwr.edu.pl/wspolpraca/oferta-dla-biznesu/innowacje/know-how/chrupki-ziemniaczane
Serdecznie zapraszamy na prezentacje prac studentów Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji, które powstały podczas I Zintegrowanej szkoły letniej architektury krajobrazu zorganizowanej przez pracownię studialno-projektową IAK UP we Wrocławiu. Spotkanie odbędzie się w środę 12 października w sali Rady Wydziałów w budynku CND (parter) o godzinie 13.00.
https://wiksig.upwr.edu.pl/aktualnosci/prezentacje-prac-studentow-wydzialu-260.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.