Prof. Mirosław Anioł
Sposób otrzymywania 1,3-diarylo-propan-1-onu
2’-hydroksy-4-butylochalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-butylochalkonu
2’-hydroksy-4-propoksychalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-propoksychalkonu
2’-hydroksy-4-propylochalkon i sposób otrzymywania2’-hydroksy-4-propylochalkonu
3’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-karboksychalkonu
2’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 2’-amino-4-karboksychalkonu
Prof. Jerzy Bieniek
Zestaw do (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow--swieto-upwr--listopad-2019
Zakład Anatomii Zwierząt:
Badania naukoweProf. dr hab. Maciej JaneczekDr hab. Aleksander Chrószcz, prof. uczelni
Badania z zakresu archeozoologii i paleopatologii, badania in vivo na modelach zwierzęcych. Współpraca z Instytutem Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego i Instytutem Archeologii i Etnologii PAN we Wrocławiu, Instytutem Archeologii Słowackiej Akademii Nauk w Nitrze, Katedrą Anatomii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Zakładem Chirurgii (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-biostruktury-i-fizjologii-zwierzat/badania-naukowe-katedra-biostruktury
Jednym z ważnych elementów tradycji naszego uniwersytetu była i jest pamięć o zmarłych pracownikach. To zarówno tradycyjna minuta ciszy podczas inauguracji roku akademickiego, upamiętniająca tych, którzy odeszli, jak też inicjatywa porządkowania grobów rektorów UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pro-memoria-3401.html
Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr-dlaczego-warto-zbierac-deszczowke-3591.html
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr-4409.html
Sery od podszewki, pokazy kulinarne, wyróżnienia dla najlepszych winiarzy i serowarów – III Święto Sera i Wina przyciągnęło do Pawłowic smakoszy, znawców, producentów i tych, którzy uczą, jak produkować najlepiej.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/bylo_pysznie_i_regionalnie-727.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.