ul. Chełmońskiego 38C51-630 Wrocław
Kierownik
dr inż. Krystyna Pogoda-Sewerniak71 320 5863krystyna.pogoda-sewerniak@upwr.edu.pl
Pracownicy
mgr Anna Burek71 320 5861anna.burek@upwr.edu.pl
Wykaz badań wykonywanych rutynowo w Laboratorium Biochemicznym:
Laboratorium świadczy usługi naukowo-badawcze w zakresie badań podstawowych:morfologii i chemii klinicznej oraz specjalistycznych testów immunoenzymatycznych. w krwiróżnych gatunków zwierząt.
Morfologia krwi (wyłączając ptaki)
Albumina
Alfa (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-higieny-srodowiska-i-dobrostanu-zwierzat/laboratorium-biochemiczne
Główne kierunki naszej działalności badawczej dotyczą następującej problematyki:
Oceny wartości technologicznej, parametrów technologicznych i warunków przechowywania surowców, półproduktów i produktów przemysłu ziemniaczanego, skrobiowego, tłuszczowego, cukrowniczego,
Zastosowania nietradycyjnych, bogatych w związki biologicznie aktywne surowców roślinnych do produkcji przekąsek, zwłaszcza z wykorzystaniem metod ekstruzji,
Możliwości wykorzystania nowych odmian ziemniaków o różnej barwie (...)
https://wbinoz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-technologii-zywnosci-i-przechowalnictwa/badania-naukowe
EAAP – Europejska Federacja Nauk o Zwierzętach, to gremium zrzeszające najlepszych naukowców z całego świata z zakresu nauk zootechnicznych. Barbara Kosińska-Selbi, doktorantka prof. Joanny Szydy, weszła właśnie do Komisji ds. Bydła.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorantka-upwr-w-gremium-eaap-3446.html
Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem niekonwencjonalnych technik utrwalania oraz wykorzystania biologicznie aktywnych substancji.
Izolacja biologicznie aktywnych substancji z surowców zwierzęcych i roślinnych oraz ich zastosowanie do ochrony zdrowia zwierząt i ludzi.
Ekstrakcja, charakterystyka właściwości funkcjonalnych oraz zastosowanie kolagenu i glikozaminoglikanów.
Otrzymywanie, charakterystyka i wykorzystanie enzymów hydrolitycznych, głównie (...)
https://wbinoz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-rozwoju-funkcjonalnych-produktow-zywnosciowych/badania-naukowe
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.