Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr-salatki-koktajle-i-zupy-to-dieta-na-upaly-4106.html
W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/hodowla-drobiu-antybiotyki--bakteriofagi--dobrostan-4262.html
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/odbudowa-ekosystemu-wymaga-kompetencji-3866.html
Rada Dyscypliny ZiR
Przewodniczący Rady Dyscypliny
dr hab. Heliodor Wierzbicki, prof. uczelniKatedra GenetykiWydział Biologii i Hodowli ZwierzątUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiue-mail: heliodor.wierzbicki@upwr.edu.pltel. 71 3205780, 71 3205856
KONSULTACJEod wtorku do piątku po wcześniejszym ustaleniu terminu
Z-ca Przewodniczącego Rady Dyscypliny
dr hab. inż. Monika Kowalska-GóralskaInstytut Hodowli ZwierzątWydział Biologii i Hodowli ZwierzątUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiue-mail: (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/nauka/rada-dyscyplin
Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/praca-magisterska-w-formie-artykulu-to-mozliwe-4195.html
Lista osób zakwalifikowanych do Szkoły Doktorskiej UPWr w ramach VI edycji programu "Doktorat wdrożeniowy"
Dyscyplina: Weterynaria
Paweł Jan Borecki, 80,00 punktów
Milena Anna Kretschmer, 75,00 punktów
Maksymilian Konrad Lewicki, 78,14 punktów
Patrycja Ziuzia, 76,86 punktów
Dyscyplina: Technologia żywności i żywienia
Monika Besman, 70,86 punktów
Magdalena Matwiejczyk, 78,71 punktów
Dyscyplina: Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
Grzegorz Jerzy Budzik, 62,43 punktów
Żaneta (...)
https://phd.upwr.edu.pl/doktorat-wdrozeniowy/rekrutacja-na-doktorat-wzdrozeniowy/wyniki
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.