Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/glod-i-zywnosc-dwie-strony-jednego-medalu-3390.html
Trzy nasze projekty otrzymały finansowanie w ramach konkursu PRELUDIUM BIS 3 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Nauki. Dzięki niemu wyłonieni w ramach konkursu doktoranci Szkoły Doktorskiej UPWr wraz z promotorami będą prowadzić badania nad zdrowymi słodzikami, pozycjonowaniem multi-GNSS oraz wykorzystaniem połączonych technik emulgowania i suszenia owoców w celach prozdrowotnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/preludium-bis-3-dla-naukowcow-upwr-3788.html
Profesor Aleksander Zakrzewski – urodził się w 1894 roku w Innsbrucku, zmarł w 1976 we Wrocławiu. Anatomopatolog, specjalista z zakresu weterynarii sądowej, jeden z wrocławskich pionierów. Skromny i uwielbiany przez współpracowników, dla których był nie tylko mistrzem, ale też przyjacielem.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-zakrzewski--zagonczyk--pionier--naukowiec-3645.html
Magnificencje, Ekscelencje,
Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie,
Drodzy Przyjaciele,
minęły trzy lata od rozpoczęcia naszej kadencji i podjęcia misji kierowania Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Na początku kadencji naszym ambitnym założeniem, a nawet trudno wyobrażalnym, był program dla Dolnego Śląska „Zielonej Doliny Żywności dla Zdrowia” jako czynnik wprowadzający nas do uniwersytetu trzeciej generacji (3G). Szczęście nam sprzyjało. Jak się okazało nasz uniwersytet w 2018 (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-rok-akademicki-2019-2020
Akademickie poradnie udzielające porad psychologicznych działają na wielu polskich uczelniach. Ta na Uniwersytecie Przyrodniczym od 2020 roku, po ogłoszeniu pandemii koronawirusa i lockdownie, skupia się na wsparciu w rozwiązywaniu problemów studentów. 23 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją. Według specjalistów, częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych wśród studentów jest wyższa niż w populacji ogólnej.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/depresja-nazwijmy-ja-po-imieniu-4005.html
Miejsca realizacji praktyk studentów kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, do roku akademickiego 2022/2023 "AGAT" MARCINIAK Sp.j. Sędzimirowice"Bastik" Sp. z o.o., Koźmin Wlkp."CEKO" Sp. z o.o. Goliszew"Dar Ogrodu" Dariusz Jezierski, Brudzew"EISBERG" Spółka z o.o., Legnica"FDP PASZE" Sp. z o.o., Lasocice"Krzyś" Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe"KSIĄŻĘCY BROWAR NYSA" SP Z O.O."LES SECRETS DE DOMINIQUE", MEYRUEIS FRANCE"Masarnia" Bronisław Urbanowsi Bierutów"NORDIS" (...)
https://wbinoz.upwr.edu.pl/wspolpraca/praktykodawcy/technologia-zywnosci-i-zywienie-czlowieka
Prof. Mirosław Anioł3’-Amino-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-benzyloksychalkonu2’-Metoksy-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 2’-metoksy-3-metoksy-4-benzyloksychalkonu4’-Amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkonu4’-Amino-4-etylochalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-4-etylochalkonu4’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-4-karboksychalkonu2’-Amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.