Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/iv_swieto_sera_i_wina_za_nami-525.html
Nagrody w dziedzinie dydaktycznej indywidualne i zespołowe I, II i III stopnia:
dr Wiesław BIELAS
dr inż. Małgorzata BINIAK-PIERÓG
dr inż. Anna BOCHEŃSKA-SKAŁECKA
dr Hieronim BOROWICZ
dr hab. inż. Kazimierz ĆMIELEWSKI, prof. nadzw.
dr Grzegorz DEJNEKA
dr Kamila GLIŃSKA-SUCHOCKA
dr inż. Mirosław KACZAŁEK
dr hab. inż. Robert KALBARCZYK, prof. nadzw.
Dr inż. Jan KAZAK
dr Liliana KICZAK
dr inż. Wojciech KILIAN
dr Katarzyna KOSEK-PASZKOWSKA
dr inż. Piotr (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-nagrodzonych-2016
AGROBIZNES– studia stacjonarne I stopnia (wg rocznika rozpoczęcia studiów)
2021/2022 - dr inż. Małgorzata Krotowska, tel. 71 320-1762, email: malgorzata.krotowska@upwr.edu.pl
AGROINŻYNIERIA– studia stacjonarne I stopnia (wg rocznika rozpoczęcia studiów)
2024/2025 - dr inż. Marek Brennensthul tel. 71 320-5827, email: marek.brennensthul@upwr.edu.pl
2022/2023 - dr hab. Krzysztof Lech, prof. uczelni, tel. 71 320-5959, email: krzysztof.lech@upwr.edu.pl
2021/2022 - dr inż. Beata Cieniawska, (...)
https://wpt.upwr.edu.pl/studia/opiekunowie-lat-i-kierunkow-studiow
Katedra Technologii Żywności i Przechowalnictwa
Nasze tradycje dydaktyczne i badawcze wywodzą się z lwowskich ośrodków naukowych, a początek rozwoju naszej jednostki sięga 1891 roku. Profil prowadzonych badań naukowych i zajęć dydaktycznych uformowali wybitni profesorowie, tacy jak: Tadeusz Chrząszcz, Wiktor Syniewski, Aleksander Tychowski. W powojennym Wrocławiu nasza Katedra powstała jako jedna z pierwszych na Wydziale Rolnictwa, Uniwersytetu i Politechniki, założona przez prof. (...)
https://wbinoz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-technologii-zywnosci-i-przechowalnictwa
Tychowski, Szczudłowski, Olbrycht, Golonka, Bac – legendarne postaci polskiej nauki i Uniwersytetu Przyrodniczego. Rok 1918, kiedy Polska odzyskała niepodległość, dla nich miał szczególne znaczenie – walczyli w szeregach orląt lwowskich, u boku Piłsudskiego, w powstaniu wielkopolskim…
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dla-niepodleglej-3921.html
Historia Zakładu sięga roku 1945, kiedy to w ramach Katedry Szczegółowej Hodowli i Nauki o Żywieniu Zwierząt utworzonej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, jej organizatorem i kierownikiem był prof. dr Tadeusz Konopiński. W 1952 r., na Wydziale Zootechnicznym, utworzony został Zakład Hodowli Bydła i Koni wchodzący w skład Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt. Kierownikiem Katedry i Zakładu do chwili odejścia na emeryturę był prof. Tadeusz Konopiński, następnie jego uczeń, wówczas docent dr (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/instytut-hodowli-zwierzat/zaklad-hodowli-bydla-i-produkcji-mleka/rys-historyczny
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.