Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/eksperci-upwr--nie-kupujmy-za-duzo--nie-marnujmy-zywnosci-4218.html
Historia Zakładu sięga roku 1945, kiedy to w ramach Katedry Szczegółowej Hodowli i Nauki o Żywieniu Zwierząt utworzonej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, jej organizatorem i kierownikiem był prof. dr Tadeusz Konopiński. W 1952 r., na Wydziale Zootechnicznym, utworzony został Zakład Hodowli Bydła i Koni wchodzący w skład Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt. Kierownikiem Katedry i Zakładu do chwili odejścia na emeryturę był prof. Tadeusz Konopiński, następnie jego uczeń, wówczas docent dr (...)
https://wbihz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/instytut-hodowli-zwierzat/zaklad-hodowli-bydla-i-produkcji-mleka/rys-historyczny
Deklaracja dostępności strony internetowej UPWr
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zobowiązuje się zapewnić dostępność swojej strony internetowej zgodnie z przepisami ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych. Oświadczenie w sprawie dostępności ma zastosowanie do strony internetowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Data publikacji strony internetowej: 2021-11-04
Data ostatniej istotnej aktualizacji: (...)
https://wpt.upwr.edu.pl/deklaracja-dostepnosci
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.